Orecchiette met cime di rapa is een eenvoudig maar heerlijk pastagerecht. Dit gerecht is een goed voorbeeld van de manier waarop Italianen het beste maken van eenvoudige ingrediënten en het leven. Orecchiette, wat ‘kleine oortjes’ betekent in het Italiaans, is een pastasoort die oorspronkelijk uit de regio Puglia in Zuid-Italië komt. Traditioneel worden ze gemaakt van griesmeel en water maar tegenwoordig worden ze ook wel met andere soorten meel gemaakt. De naam komt van hun vorm die lijkt op een klein oor. Cime di rapa is een soort groene bladgroente die in dezelfde streek groeit als orecchiette. Het heeft een licht bittere smaak en wordt meestal gesauteerd of gekookt geserveerd. De combinatie van deze twee ingrediënten levert een heerlijk en gezond gerecht op dat het hele jaar door kan worden gegeten. Uiteraard wordt het gemaakt met olijfolie, knoflook en heerlijke ansjovis en zelfs de meest kieskeurige eters zullen blij zijn met Orecchiette met cime di rapa.
Categorie: Hoofdgerecht
Gemiddelde bereidingstijd: 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Streek: Italië
Kosten: laag
- Ingrediënten voor 4 personen
- 350 gram orecchiette
- 600 gram cime di rapa
- 40 gram ansjovis
- 1 rode peper
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblad
- olijfolie
- zout
- Bereidingswijze
- Gebruik en was alleen de binnenste, zachte bladen van de cime di rape.
- Kook de pasta, en cime di rapa in gezouten kookwater en laat ze uitlekken.
- In de tussentijd doe in een pan een vleugje olijfolie en bak in ongeveer 5 minuten de knoflook, rode peper, laurierblad en de ansjovis. Voeg dit daarna bij de pasta en cime di rape.
- Doe bovenop de pasta nog een scheut olijfolie.
Wil je meer lekkere hoofdgerechten?