Brood. Het is een van die voedingsmiddelen die bij velen dagelijks op tafel komt te staan. Het kopen van een kant-en-klare brood van de bakker of supermarkt is de gemakkelijke weg. Maar wat als er zelf brood gemaakt kan worden? Het geeft niet alleen voldoening, maar zelfgemaakt brood smaakt vaak nog beter ook. Het mooie van brood maken is dat de creativiteit de vrije loop kan gaan en er van alles toegevoegd kan worden om het perfect naar je smaak te maken.
Een eenvoudig basisrecept
Het beginnen met het maken van brood betekent dat er een betrouwbaar basisrecept nodig is. Een eenvoudig recept kan bestaan uit slechts vier ingrediënten: bloem, water, zout en gist.
Een eenvoudig basisrecept kan als volgt zijn:
- 500 gram bloem
- 300 milliliter warm water
- 10 gram zout
- 7 gram droge gist
Meng de bloem en het zout in een grote kom. Voeg de gist toe en giet er langzaam het warme water bij. Kneed het deeg goed door gedurende ongeveer 10 minuten, totdat het glad en elastisch is. Laat het deeg in een kom, bedekt met een schone theedoek, rijzen totdat het in volume is verdubbeld – dit duurt ongeveer een uur. Na het rijzen, kneed het deeg nogmaals kort en vorm er een brood van. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius gedurende 25-30 minuten.
Variaties en toevoegingen
Natuurlijk kan het basisrecept gevarieerd worden. Er kunnen diverse toevoegingen aan het deeg gedaan worden om smakelijke creaties te maken. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van zaden zoals zonnebloempitten, lijnzaad of sesamzaad. Deze voegen niet alleen een lekkere smaak toe, maar ook tekstuur.
Naast zaden kunnen er ook andere ingrediënten toegevoegd worden. Noten zoals walnoten of hazelnoten geven een brood een hartige toets. Gedroogd fruit zoals rozijnen of gedroogde cranberry’s maken het brood zoeter en zijn perfect voor bij het ontbijt of de lunch. Kruiden, zoals rozemarijn, tijm of basilicum, maken een smaakvol kruidenbrood dat goed past bij een warme soep of salade. De creativiteit loont als verschillende combinaties geprobeerd worden.
Brood als basis voor andere gerechten
Wanneer er een zelfgemaakt brood hebt, opent dit deuren naar nog meer culinaire mogelijkheden. Oud of vers brood kan gebruikt worden om heerlijke gerechten te maken – van croutons voor in de soep tot wentelteefjes als ontbijt. Oud brood kan ook tot paneermeel verwerkt worden, perfect voor het paneren van schnitzels of vis.
Brood kan ook gebruikt worden als een basis voor allerlei belegde broodjes. Denk aan het maken van een klassieke tosti met ham en kaas, of ga voor een verwenmoment met een sandwich met geitenkaas, honing en walnoten. Het maken van bruschetta is eenvoudig door dikke plakken brood te grillen en te beleggen met tomaat, basilicum en balsamico voor een heerlijk voorgerecht. Er zijn tal van mogelijkheden om creatief te zijn in de keuken.
Het maken van brood is een fijne manier om zelf in de keuken bezig te zijn en het resultaat is vaak zeer bevredigend. Niet alleen smaakt zelfgemaakt brood vaak beter dan kant-en-klare broden, maar er kan ook eindeloos gevarieerd worden met toevoegingen en ingrediënten. Het gebruiken van oud brood in andere gerechten zorgt ervoor dat niets verspild wordt en maakt de moeite dubbel en dwars waard.
Wanneer er een zelfgemaakt brood hebt, opent dit deuren naar nog meer culinaire
mogelijkheden. Oud of vers brood kan gebruikt worden om heerlijke gerechten te maken –
van croutons voor in de soep tot wentelteefjes als ontbijt. Oud brood kan ook tot paneermeel
verwerkt worden, perfect voor het paneren van schnitzels of vis.
Brood kan ook gebruikt worden als een basis voor allerlei belegde broodjes. Denk aan het
maken van een klassieke tosti met ham en kaas, of ga voor een verwenmoment met een
sandwich met geitenkaas, honing en walnoten. Het maken van bruschetta is eenvoudig door
dikke plakken brood te grillen en te beleggen met tomaat, basilicum en balsamico voor een
heerlijk voorgerecht. Er zijn tal van mogelijkheden om creatief te zijn in de keuken.
Het maken van brood is een fijne manier om zelf in de keuken bezig te zijn en het resultaat
is vaak zeer bevredigend. Niet alleen smaakt zelfgemaakt brood vaak beter dan kant-en-
klare broden, maar er kan ook eindeloos gevarieerd worden met toevoegingen en
ingrediënten. Het gebruiken van oud brood in andere gerechten zorgt ervoor dat niets
verspild wordt en maakt de moeite dubbel en dwars waard.