Blog

Waarom koken leuk is

Waarom koken leuk is

Er zijn veel redenen waarom koken leuk is. Ten eerste is het een geweldige manier om te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag. Koken kan ook een geweldige manier zijn om een band op te bouwen met vrienden of familieleden, vooral als je samen een maaltijd deelt.
Maar daarnaast is koken ook gewoon leuk, omdat je er creatief mee kunt zijn en kunt experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten. Of je nu nieuwe recepten uitprobeert of gewoon je favoriete gerecht maakt, het geeft altijd voldoening om iets lekkers te maken.
Dus als je je de volgende keer gestrest of verveeld voelt, probeer dan eens iets lekkers in de keuken te maken! Je zou er wel eens achter kunnen komen dat het leuker is dan je dacht.

De voordelen van koken

Koken is niet alleen leuk, maar het heeft ook veel voordelen.

  1. Koken is een geweldige manier om geld te besparen en gezond te eten.
  2. Het kan therapeutisch zijn en stress helpen verminderen.
  3. Het kost tijd om goed te leren koken, maar het is de moeite waard!

Zo is thuis koken meestal gezonder dan uit eten gaan, omdat je meer controle hebt over de ingrediënten die in je eten gaan.
Bovendien kunt u door te koken geld besparen ten opzichte van het kopen van kant-en-klaarmaaltijden of uit eten gaan. En als u graag in de keuken staat, kan het zelfs een therapeutische hobby zijn die stress helpt verminderen.
Dus als u de volgende keer overweegt om te koken of uit eten te gaan, denk dan aan alle voordelen van thuis koken! Je zult verbaasd zijn hoeveel je ervan geniet.

De uitdagingen van het koken

Natuurlijk heeft koken ook zijn uitdagingen. Het kan bijvoorbeeld veel tijd kosten om een gezonde maaltijd van de grond af aan te bereiden. En als je niet oppast, kan koken ook gevaarlijk zijn – vooral als je scherpe messen of hete ovens/kachels gebruikt.
Maar de uitdagingen van het koken zijn het zeker waard als je alle voordelen (zoals hierboven opgesomd) in overweging neemt. Dus de volgende keer dat u zich gestrest voelt over het maken van eten, bedenk dan dat het een kans is om te ontspannen en plezier te hebben in de keuken!

De toekomst van koken

Tot nu toe hebben we geleerd dat koken een geweldige manier is om geld te besparen, stress te verminderen en gezond te eten. Maar wat heeft de toekomst in petto voor koken?
Naarmate de technologie voortschrijdt, zullen er zeker nieuwe gadgets en apparaten komen die koken makkelijker (en leuker) maken. Misschien zien we op een dag zelfs robots in de keuken!
Maar zelfs met alle nieuwe technologie denken wij dat mensen altijd zullen genieten van de voldoening die het bereiden van hun eigen maaltijden geeft. Eten is tenslotte een van de grootste geneugten des levens – en er gaat niets boven een zelfgemaakte maaltijd om mensen samen te brengen.

Conclusie – Waarom koken leuk is

Koken is een geweldige manier om geld te besparen, stress te verminderen en gezond te eten. Met alle nieuwe technologie, denken we dat mensen altijd zullen genieten van de voldoening van het bereiden van hun eigen maaltijden. Koken is ook een geweldige manier om een band op te bouwen met vrienden en familie, en om nieuwe dingen uit te proberen. Het is ook een geweldige manier om te ontspannen en tot rust te komen.

Lees meer
De beste bakbenodigdheden

De beste bakspullen

Er is tegenwoordig een breed scala aan bakspullen op de markt. Ben je een hobbykok of een professionele kok, je hebt hoe dan ook bakspullen nodig wanneer je wilt gaan bakken. Bakken is een leuk hobby maar het kan óók erg nuttig zijn om op een creatieve manier bezig te blijven. Zo kun je de lekkerste taarten en koekjes bakken die je dan bijvoorbeeld tijdens een feestje kunt serveren.

Bakbenodigdheden zijn de materialen of ingrediënten die je nodig hebt om te bakken. Het kan zijn dat je alleen wat meel en suiker nodig hebt, maar voor sommige gerechten heb je speciale benodigdheden nodig. Denk bijvoorbeeld aan een cakevorm, bakpapier of een spuitzak. Als je gaat bakken is het belangrijk om van tevoren te checken wat je allemaal nodig hebt zodat je niet halverwege het bakproces hoeft te stoppen om iets te halen. Maar wat zijn nou de beste bakspullen?

Roestvrijstalen kommenset

De laatste tijd horen wij veel over plastic en microplastic. Ook dat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid en voor het milieu. Daarom vermijden wij zo veel mogelijk plastic in de keuken. Een kommenset is vrijwel onmisbaar in elke keuken. Vooral voor het bakken zijn deze kommen enorm handig. Denk eens aan de slagroom die je makkelijk op kunt kloppen in een kom. Vaak zijn kommen gemaakt van plastic. Dat is nou precies hetgeen wat wij zo veel mogelijk willen vermijden. Gelukkig zijn kommen ook gemaakt van andere materialen zoals roestvrij staal. Een roestvrijstalen kom is een enorme aanrader omdat het luxe oogt, makkelijk te gebruiken is en is ook nog eens eenvoudig schoon te maken met de hand of in de vaatwasser.

Keukenmixer

Om jou veel tijd en moeite te besparen zijn keukenmixers de leven in geroepen. In het vorige kopje hadden we het over het kloppen van slagroom. De kans is groot dat je meteen dacht aan het kloppen van slagroom met de hand. Dat hoeft in praktijk niet zo te zijn, tenzij je het wilt uiteraard 🙂 Bij een keukenmixer kan je al snel aan de bekende KitchenAid denken. De KitchenAid keukenmixer kan snel beslag en zelfs deeg voor je mixen terwijl jij nog kort met andere dingen bezig bent. Zo wordt het bereiden van cakes en andere baksels fors makkelijker. 

Keukenweegschaal

Bakken vergt precisie. Enorm veel precisie. Tijdens het koken kun je een beetje meer of minder ingrediënten gebruiken. Een tomaatje meer of minder in een gerecht maakt meestal niet zo heel veel uit en is improviseren juist aangemoedigd. Zo verken je immers je culinaire grenzen. Dit is met bakken heel anders, vooral wanneer het om het bakken van taarten gaat. Een paar eetlepels te veel meel kan al tot hele andere smaakervaringen leiden. Daarom is het vaak belangrijk om niet veel af te wijken van een recept. Houd je aan de hoeveelheden. Een keukenweegschaal kan je hier enorm goed bij helpen. Het is soms immers moeilijk om bepaalde grammages uit de losse pols te doen. Een keukenweegschaal is daarom je grootste vriend.

Lees meer
De vijf beste restaurants van Nederland

De vijf beste restaurants van Nederland

Wij houden van eten. Koken is heel leuk omdat je lekker creatief bezig kan zijn. Maar wanneer een ander voor je kookt is dat ook genieten. Genieten van een maaltijd in een restaurant in Nederland vinden inmiddels de meeste mensen leuk. Wanneer je uit eten gaat in een Michelinster restaurant is dat hemels. Nederland heeft veel bekende restaurants. Maar welke zijn dat? Waar bevinden die zich en waarom zijn ze verkozen tot de beste? In dit blog lees je meer over de vijf beste restaurants in Nederland. Wist je trouwens dat er meer dan 100 Michelinster restaurants zijn in Nederland?

De Librije

Gevestigd in Zwolle is de driesterrenrestaurant de Librije. Met zijn unieke gerechten en een hele bijzondere menusamenstelling staat de Librije op s’werelds 57e plaats. Dat is een hele bijzondere prestatie. Het restaurant is gehuisvest in een 15e-eeuwse bibliotheek die oorspronkelijk deel uitmaakte van een Dominicaanse abdij.

Inter Scaldes

Inter Scaldes is nog een driesterrenrestaurant uit Nederland, gevestigd in Kruiningen in Zeeland tussen de Ooster- en Westerschelde. Sterrenchef Jannis Brevet komt ook uit Zeeland dus de Zeeuwse invloeden zijn zeker terug te vinden in het menu.

Aan de Poel

Met een wijncollectie van meer dan 600 wijnen is de tweesterrenrestaurant Aan de Poel ook en must-go. Gevestigd in Amstelveen. Het menu wisselt elke drie weken en is geïnspireerd door de natuur. 

Tribeca

Tribeca, ofwel Triangle Below Canal is een beroemde wijk (driehoek) in New York. Daar is dit twee sterren restaurant uit Heeze (Noord-Brabant) naar vernoemd. Groenten en kruiden worden lokaal gekweekt in een unieke moestuin waar ingrediënten in de avond al op je bord liggen. 

Ciel Bleu

We sluiten deze lijst af met nog een twee sterren restaurant. Ciel Blue is trouw aan de Franse keuken en heeft al in 2008 zijn tweede Michelinster gekregen. Dit restaurant met een adembenemende uitzicht is te vinden op de 23e etage van Hotel Okura gevestigd in Amsterdam.

Lees meer
Waarom het belangrijk is om te investeren in kookgerei

Waarom het belangrijk is om te investeren in kookgerei

Een goede keuken is de sleutel tot een succesvol leven. Oké, dat is wel overdreven uiteraard. Een keuken is niet alleen een plek waar je je ontbijt, lunch en diner haalt, maar het is veel meer dan dat. Het is de plek waar je met je familie en vrienden bijeenkomt en het is de plek waar je je ontspanning haalt. En daarom moet je de keuken uitrusten met de beste apparatuur. Sommige keukens bestaan al meerdere generaties lang. Dit is echt iets om trots op te zijn. Maar er is iets dat je moet weten. Goed kookgerei is nooit overbodig. Goed kookgerei is belangrijk voor je keuken. Het kan soms een dure koop zijn, maar vaak een eenmalige investering die je op lange termijn terugverdient. Een goed kookgerei zoals een pannenset staat bijna altijd wel garant voor sfeervolle diners en het bevordert het gezellige gevoel in jouw keuken. Dit artikel gaat over de twee belangrijkste redenen waarom je goede kookgerei nodig hebt. Dan weet jij straks waarom het belangrijk is om te investeren in kookgerei.

Goedkoop is duurkoop

Het is een fijn gevoel om een keuken benodigdheid op de kop te slaan voor heel goedkoop. Vooral wanneer je een grappige staafmixer of een blender ziet op Wish of Aliexpres en je het voor minder dan een tientje kunt te kopen. Het is even wachten maar binnen enkele weken heb je het thuis en je gaat maar al te gretig aan de kook. Niet veel later gaat het kapot omdat de accu of mechanisme van je apparaat het niet meer doet. Helaas. Binnen enkele maanden heb je weer een nieuwe nodig en kijkt weer of je goedkoop een blender of staafmixer aan de haak kan slaan. Kijk vooral niet naar de goedkoopste optie. Betaal iets meer voor een staafmixer of blender die langer mee gaat. Zo bespaar je eigenlijk door iets duurder te kopen. Goedkoop is in meeste gevallen niet voor niets duurkoop.

Materiaal

Dit gaat misschien iets door op het vorige punt, maar niet geheel onbelangrijk. Investeer in kwalitatieve kookgerei zoals pannen of messen. Hier is de kwaliteit van het materiaal juist belangrijk. Ook vooral goed om te kijken welke materialen zich niet in pannen bevinden. PFOA is een stof dat sinds 2015 is verboden in de producten van pannen. Heel belangrijk om dat ten alle tijden te vermijden. De Royalty Line pannenset is zeker een aanrader. Gebruik ook zo min mogelijk plastic. Veel goedkope keukenapparatuur bevat plastic, en vooral met hoge hitte in de keuken is dat niet fijn. Plastic kan namelijk kankerverwekkend zijn. Roestvrij staal is enorm aan te raden. Roestvrij staal is uiteraard duurder dan plastic maar gaat ook vele malen langer mee.

Lees meer
Verse tagliatelle “stro en hooi” met konijnsaus

Verse tagliatelle “stro en hooi” met konijnsaus

Categorie: vlees

Gemiddelde bereidingstijd: 20 minuten( voorbereiding) +  40 minuten (kooktijd) + 2 uur marineren

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Streek: Italië

Kosten: laag

Ingrediënten voor 4 personen*

– 500 gram verse tagliatelle “groen en geel” bereid met eieren 

– 300 gram konijnenvlees zonder bot, in blokjes gesneden

– 1 ui, in stukken gesneden

– 1 glas witte wijn

– 1 laurierblad

– 2 takjes peterselie

– 1 takje tijm

– 2 gele paprika, in blokjes gesneden

– 30 gram pecorino kaas

– 5 á 6 eetlepels olijfolie

– Zout en peper

* optioneel: peterselie

Bereidingswijze

1- Meng in een kom de in kleine stukken gesneden ui, de aromatische kruiden (laurierblad, peterselie en tijm), de in blokjes gesneden konijn, een snufje peper, witte wijn en laat het geheel 2 uur marineren. 

2-Snij de paprika in kleine blokjes en bak deze met het konijnenvlees en 5 eetlepels olijfolie voor ongeveer 30 minuten met gesloten deksel. Indien nodig voeg een beetje warm water toe. Met zout op smaak brengen.

3-Kook de verse tagliatelle “al dente” en voeg de konijnsaus en de geraspte pecorino kaas toe.

4- Doe er een paar blaadjes peterselie op voor het serveren, en eet smakelijk.

Tip: Om klontering van de verse pasta te voorkomen, voeg in het kokend water een eetlepel olijfolie toe. 

Lees meer
Tomatensoep met komijn

Tomatensoep met komijn

Deze tomatensoep met komijn is een heerlijk en eenvoudig recept dat in minder dan een uur kan worden gemaakt. Als het buiten koud is en je iets warms en troostends nodig hebt, is er niets beter dan een kom tomatensoep. Dit recept is gemaakt met komijn, wat het een beetje een kick geeft. Het beste aan deze soep is dat hij makkelijk te maken is en in minder dan een uur op tafel staat. Dus als je op zoek bent naar een snelle en makkelijke maaltijd, probeer deze tomatensoep dan eens.

Tomatensoep met komijn voor 4 personen

Ingrediënten*

– 2 eetlepels olijfolie

– 1 ui, gesnipperd

– 3 teentjes knoflook, gesnipperd

– 2 groene paprika’s, in kleine stukjes

– 750 g rijpe tomaten, zonder vel en in blokjes

– Halve theelepel paprikapoeder

– 1 theelepel gemalen komijn

– 2 eetlepels fijngesneden peterselie

– 500 ml groentebouillon (tablet)

– 8 gedroogde vijgen, in reepjes

– E.v.t. croutons

– Peper en zout

* U kunt altijd zelf nog aan het recept sleutelen

Bereidingswijze

1- Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui, knoflook en paprika voor ongeveer 5 minuten. 

2- Doe de tomaten erbij en laat deze op hoog vuur nog ca. 5 minuten pruttelen.

3- Roer het paprikapoeder, de komijn en de peterselie erdoor en giet de bouillon erbij. Laat het geheel ca. 30 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Laat de vijgenreepjes ongeveer 5 minuten in de soep meegaren.

4- Breng de soep op smaak met zout en peper. Schep de tomatensoep in voorverwarmde kommen en bestrooi met croutons.

5- Uw tomatensoep met komijn is klaar. Eet smakelijk!

Wil je meer lekkere voorgerechten?

Lees meer
Plumcake

Plumcake

Als je nog nooit pruimencake (ofwel plumcake) hebt gehad, dan staat je een verrassing te wachten. Deze cake is gemaakt van gedroogd fruit waaronder ruimen en is absoluut heerlijk. Het is perfect voor zomerse bijeenkomsten of zelfs gewoon als eenvoudig dessert. Het is een zeer oud recept, en men zegt dat het dateert uit de tijd van het Romeinse Rijk. Het is een zeer populair dessert in Italië en vele andere landen. Plumcake wordt meestal geserveerd tijdens de kerstperiode. Je kunt pruimencake vinden bij de meeste bakkerijen, maar als je het zelf wilt maken, is hier een recept.

Categorie: Nagerecht

Gemiddelde bereidingstijd: 90 minuten 

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Streek: Overige landen

Kosten: laag

  1. Ingrediënten voor 4 personen
  • 250 gram meel
  • 3 eieren
  • 100 gram gepelde amandelen
  • 250 gram gedroogd fruit (dadels, abrikoos, pruim, druiven)
  • 3 eetlepels honing
  • Ee snufje kaneelpoeder
  • Zoet gistdeeg
  • 2 glaasjes rum
  • ½ glas slagroom
  • Boter
  • 100 gram paneermeel
  • poedersuiker

  1. Bereidingswijze
  1. Meng de druiven met de rum.
  2. Maal de amandelen fijn en snij het gedroogd fruit in stukken.
  3. Meng in een pan de eieren en honing. Voeg daarna het gedroogd fruit, amandelen, druiven, gist, kaneel en meel toe en meng als laatste de slagroom erbij.
  4. Smeer een bakvorm met boter in en strooi het paneermeel in de bakvorm.
  5. Giet het mengsel in de bakvorm en bak 50 minuten op 180 °.
  6. Als de plumcake lauw is, serveer het gegarneerd met poedersuiker.

Wil je meer lekkere nagerechten?

Lees meer
Tiramisu met chocolademousse

Tiramisu met chocolademousse

Tiramisu met chocolademousse is een van die desserts die tegelijk licht en rijk kunnen zijn. Het is een klassiek Italiaans dessert dat wordt gemaakt met laagjes in koffie gedrenkte lange vingers, mascarponecrème en cacaopoeder. Tiramisu met chocolademousse is een variant op het klassieke recept en voegt een extra laagje chocolade toe. De chocolademousse geeft de tiramisu een rijkdom die hem over de top tilt. Als je op zoek bent naar een decadent dessert om indruk te maken op je gasten, kijk dan niet verder dan de tiramisu met chocolademousse. Deze twee desserts worden vaak samen geserveerd omdat ze elkaar zo goed aanvullen. De koffie in de tiramisu past perfect bij de chocolade in de mousse.

Tiramisu met chocolademousse hoort in de koelkast te staan voor minstens 5 uur.

Ingrediënten / benodigdheden*

– 6 eieren, gesplitst

– 110 g suiker

– 500 g mascarpone

– 30 lange vingers

– 250 ml sterke koffie, lauwwarm

– 200 g pure chocola

– 100 ml slagroom, lobbig geslagen

– 4 eetlepels cacaopoeder

– Plasticfolie

*Optioneel: 1 glas Amaretto, een paar frambozen.

Bereidingswijze

1- Klop de eidooiers wittig met de 110 gram suiker. Klop de mascarpone erdoor. Sla 3 van de eiwitten stijf en spatel deze door het mascarponemengsel.

2- Schep een deel van het mengsel op de bodem van een glazen schaal of glas, doop de lange vingers in de koffie (optioneel: en de Amaretto) en leg ze op het mascarponemengsel (licht aandrukken).

3- Smelt de chocola en laat hem een beetje afkoelen. Meng de lobbig geslagen room erdoor en schenk een dunne laag over de mascarponelaag. Schep hierop weer lange vingers, dan mascarpone. Ga door tot de glazen vol zijn.

4- Bedek de glazen met plasticfolie en laat de Tiramisu minstens 5 uur in de koelkast opstijven. Garneer vlak voor het serveren met cacaopoeder en een paar frambozen op de Tiramisu.

Wil je meer lekkere nagerechten?

Lees meer
Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese is een klassiek Italiaans gerecht dat door mensen van over de hele wereld wordt gegeten, en is een must voor iedereen die van pasta houdt. Dit gerecht wordt gemaakt met een eenvoudige tomaten- en vleessaus, en het kan gemakkelijk worden opgemaakt of afgezwakt, afhankelijk van je voorkeuren. Of je nu op zoek bent naar een snelle doordeweekse avondmaaltijd of een meer indrukwekkende maaltijd om met vrienden te delen, dit recept zal je niet teleurstellen.

Spaghetti Bolognese voor 4 personen

Ingrediënten*

– 1 klont boter (20 g)

– 2 uien, fijngesnipperd

– 2 wortels, in heel kleine stukjes

– 1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes

– 400 g rundergehakt (kan ook met varkensgehakt)

– 750 g gepelde tomaten uit blik

– Halve theelepel oregano

– Kwart tot halve theelepel basterdsuiker

– 3 takjes bladpeterselie, fijngesneden

– 1 laurierblaadje

– 1 eetlepel olijfolie

– 400 g spaghetti

– 100 g Parmezaanse kaas, geraspt

 – Peper en zout

* U kunt altijd zelf nog aan het recept sleutelen

Bereidingswijze

1- Verhit de boter in een braadpan. Voeg de ui, wortelen en bleekselderij toe en bak ze ongeveer 6 minuten onder regelmatig omscheppen. Voeg het gehakt toe en kook het voortdurend omscheppend nog ongeveer 5 minuten mee.

2- Doe de gepelde tomaten met het sap in een kom. Roer de oregano, basterdsuiker en peterselie erdoor.

3- Doe het tomatenmengsel uit stap 2 en het laurierblaadje bij de inhoud in de braadpan (stap 1). Breng het op smaak met peper en zout en roer goed. Laat de saus 40 minuten sudderen, af en toe goed roeren.

4- Breng ongeveer 20 minuten voordat de saus klaar is een grote pan water aan de kook en voeg de olijfolie en een snufje zout toe. Kook de spaghetti al dente (8 tot 9 minuten).

5- Laat de gare spaghetti goed uitlekken en doe hem in een diepe kom of schaal. Overgiet de spaghetti met de bolognesesaus (verwijder het laurierblaadje) en serveer de spaghetti bolognese met Parmezaanse kaas over de pasta gestrooid.

6- Eet smakelijk!

Wil je meer lekkere hoofdgerechten?

Lees meer
Rigatoni arrabbiata

Rigatoni arrabbiata

Dit gerecht is makkelijk te maken en kan in ongeveer 35 minuten op tafel staan. Rigatoni arrabbiata is een traditioneel Italiaans pastagerecht dat oorspronkelijk uit Rome komt. Het wordt gemaakt met rigatoni pasta, dat is een grote buisvormige pasta, in een pittige tomatensaus. De naam van het gerecht komt van het woord “arrabbiata”, wat “boos” betekent in het Italiaans. Dit verwijst naar de pikantheid van het gerecht. Dit gerecht is uiteraard vele malen milder of wellicht niet pikant, maar het originele recept is zeker niet voor de zwakkeren onder ons. Rigatoni arrabbiata is een pastagerecht met een flinke portie kracht. Het belangrijkste ingrediënt in dit gerecht is de chilipeper. Als je geen fan bent van pittig eten, zou ik aanraden dit ingrediënt te vermijden en te vervangen met normale pepers/paprika.

Categorie: Hoofdgerecht

Gemiddelde bereidingstijd: 35 minuten 

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Streek: Italië

Kosten: laag

  1. Ingrediënten voor 4 personen
  • 350 gram rigatoni pasta
  • 300 gram tomatenpuree
  • 50 gram gedroogde champignons
  • 120 gram pancetta
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 rode (chili)peper
  • 60 gram Parmezaans kaas
  • olijfolie
  • zout 

  1. Bereidingswijze
  1. Week de gedroogde champignons 30 minuten in een kom met water.
  2. Hak de uien en doe ze in een pan met olie en knoflook, bak ze en voeg daarna de gesneden pancetta toe en bak deze nog enkele minuten.
  3. Voeg daarna de tomatenpuree, champignons, gehakte rode peper, en zout toe en laat alles nog 20 minuten koken op gematigd vuur.
  4. Kook de rigatoni in gezouten kookwater, giet af en meng de saus met de pasta en serveer met een beetje Parmezaans kaas.

Wil je meer lekkere hoofdgerechten?

Lees meer
Pizza rustica

Pizza rustica

Pizza rustica is een soort pizza die populair is in Italië maar is niet helemaal een pizza. Het is meer te vergelijken met een quiche. Eigenlijk wat er op een pizza gaat, gaat er dit keer in. De meest gebruikelijke ingrediënten zijn kaas en ham, maar andere toppings zoals champignons, uien, olijven, paprika’s en worst kunnen ook gebruikt worden. Rustica kan als snack of als hoofdgerecht worden gegeten. De Pizza rustica is een hartige gerecht dat te eten is als voorgerecht of als hoofdgerecht.

Categorie: Voorgerecht / Hoofdgerecht

Gemiddelde bereidingstijd: 30 minuten (voorbereiding) + 30 minuten (kooktijd)

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Streek: Italië

Kosten: laag

  1. Ingrediënten voor 8 personen
  • 500 gram meel 
  • 25 gram biergist
  • 2,5 dl natuurlijk mineraalwater
  • een eetlepel suiker
  • 100 gram boter
  • 4 eieren
  • 200 gram scamorza kaas
  • 200 gram ham in blokjes gesneden
  • 2 aardappelen medium gekookt
  • olijfolie
  • zout en peper

  1. Bereidingswijze
  1. Laat de biergist in een kommetje samen met 1 dl lauw water en suiker oplossen.
  2. Voeg 5 eetlepels meel toe en meng het geheel, tot een deeg en laat het rijzen voor minstens 1 uur.
  3. Zeef het overgebleven meel en meng 2 theelepels zout toe en maak een fonteintje.
  4. Giet in het midden het overgebleven water en voeg het deeg,  de gekookte aardappelen, de boter, de in stukjes gesneden scamorza, de eieren, de ham en een snufje peper, toe.
  5. Kneed het meel voor minstens 10 minuten in de vorm van een bal.
  6. Giet in een kom een scheut olijfolie. Snijd het deeg aan de bovenkant in kruisvorm, bedek de kom en laat het deeg rijzen gedurende 2 uur of totdat het volume van het meel is verdubbeld. 
  7. Het deeg uitrollen in een pan van circa 26 cm doorsnede, voeg de olijfolie toe en laat het geheel in de oven op 200 voor ongeveer 30 minuten bakken.
  8. Serveer de pizza lauw of warm. 

Wil je meer lekkere hoofdgerechten?

Lees meer
Spaghetti alla mollica

Spaghetti alla mollica

Voor veel mensen is spaghetti alla mollica een gerecht waar ze nog nooit van hebben gehoord. Dit gerecht is een klassieker uit het zuiden van Italië en het is zo makkelijk te maken! Het wordt meestal gemaakt met spaghetti, maar je kunt elke soort pasta gebruiken. De mollica zijn broodkruimels. Vroeger was het Zuiden van Italië niet rijk en werd Mollica gebruikt als garnering omdat het werd gezien als kaas van de arme mensen. Als je geen broodkruimels kunt vinden, gebruik dan gewoon paneermeel. Dit gerecht is heerlijk voor een snelle lunch of avondmaaltijd. Spaghetti alla mollica is een gerecht op basis van spaghetti, broodkruimels en knoflook. Het is een populair gerecht in Sicilië, Italië.

Spaghetti alla mollica voor 4 personen.

Ingrediënten*

– olijfolie

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt.

– 2 gedroogde peperoncini (kleine rode pepertjes)

– 2 ansjovisfilets

– 1 bakje kerstomaatjes, in twee gesneden

– 1 pak spaghetti

– kruim van een stukje oud brood

– paar takjes peterselie, fijngehakt

– peper en zout

* eventueel 1 citroen. 

Bereidingswijze

1- Begin met het koken van de spaghetti en ga door met stap 2. 

2- Laat wat olijfolie op laag vuur warm worden in een koekenpan en smoor hierin de knoflook, de peperoncini en de ansjovisfilets. Houd het vuur laag, zodat de knoflook niet aanbrandt en laat de kerstomaatjes meebakken.

3- Vermeng broodkruim met wat fijngehakte peterselie en bak dit in een andere koekenpan knapperig in wat olijfolie.

4-Giet de spaghetti af en doe in de koekenpan met de tomaatjes. Schep het broodkruim erop en laat al omscheppend even meebakken.

5- Eet smakelijk! 

TIP: Je kunt er voor een fris accent ook nog wat geraspte citroen over de spaghetti strooien aan het eind.

Wil je meer lekkere hoofdgerechten?

Lees meer