Blog

Fascinerende feiten over voeding

Fascinerende feiten over voeding

Voeding is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, maar er zijn veel fascinerende feiten over voeding die veel mensen niet weten.

Een roes door nootmuskaat

Wanneer je dit leest, kan het wellicht voor gefronste wenkbrauwen zorgen, maar te veel nootmuskaat consumeren kan daadwerkelijk leiden tot een roes. Hoewel de meeste mensen aangeven dat de effecten onplezierig zijn. Slechts 5 tot 10 gram is voldoende om sterke effecten te ervaren. Dit lijkt misschien niet veel, maar het in zijn geheel consumeren kan een uitdaging zijn. Het duurt tussen de twee en vijf uur voordat je iets merkt en het high-gevoel kan wel tot twee dagen aanhouden. Te veel nootmuskaat kan leiden tot overgeven, een verhoogde hartslag en misselijkheid. Bij overdosering (10 gram) kunnen zelfs hallucinaties optreden. Net als bij overmatig alcoholgebruik kan de volgende dag een kater optreden. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen onbewust te veel nootmuskaat hebben geconsumeerd en hiervoor moesten worden opgenomen. Het is dus belangrijk om op te letten met nootmuskaat!

De smaak van mensenvlees

De gedachte alleen al is angstaanjagend en ronduit weerzinwekkend. Desalniettemin was kannibalisme in het verleden op elk werelddeel aanwezig. Tegenwoordig vindt het vooral nog plaats in Afrika en Nieuw-Guinea. William Buehler Seabrook beschreef uitgebreid zijn eigen ervaringen in Afrika en vergeleek het mensenvlees qua structuur en uiterlijk met rundvlees, maar dan minder rood. Als het vlees wordt gebakken, zou het lijken op kalfsvlees: zeer mals en zonder de sterke nasmaak die varkensvlees vaak heeft. De Japanner Issei Sagawa deelde zijn eigen ervaringen na het vermoorden van een Nederlandse studente en het rauw eten van delen van haar lichaam. Volgens hem was het vlees “zo zacht als tonijn” en smolt het op zijn tong.

Pizza Margherita heeft een koninklijke afkomst

Lang geleden was pizza een eenvoudig gerecht voor de minder bedeelden in Italië. Op een dag brachten koning Umberto I en zijn charmante echtgenote Margherita een bezoek aan het prachtige Napels. Na het proeven van een pizza bij pizzeria Brandi was Margherita helemaal verkocht, vooral de pizza met tomaat, mozzarella en basilicum. Bij terugkomst in het paleis stuurde de koningin een bedankbriefje naar de kok Esposito, die enorm trots was en de pizza naar haar vernoemde. Tot op de dag van vandaag hangt er in pizzeria Brandi nog steeds een kopie van die brief. Dit is het verhaal, maar het feit dat de kleuren rood, wit en groen overeenkomen met de Italiaanse vlag, speelt mogelijk ook een rol in de populariteit van de pizza Margherita.

pizza margharita
Lees meer
airfryer schoonmaken

Airfryer schoonmaken – how to

Je airfryer schoonmaken kan nog wel eens een helse klus zijn. Als een toegewijde airfryer-fan en foodblogger weet ik uit ervaring dat de airfryer een van de meest handige en veelzijdige keukenapparaten is die er bestaan. Maar zoals bij elk apparaat dat veel gebruikt wordt, is regelmatig onderhoud en schoonmaak van essentieel belang voor een optimale werking en het behoud van de levensduur van het apparaat. In dit artikel zal ik je laten zien hoe je je airfryer snel en gemakkelijk kunt schoonmaken, met behulp van handige tips en trucs.

De voordelen van het regelmatig schoonmaken van je Airfryer

Voordat we in de schoonmaakstappen duiken, is het belangrijk om te begrijpen waarom het belangrijk is om je airfryer regelmatig schoon te maken. Ten eerste helpt het regelmatig schoonmaken om ophoping van voedselresten en vet te voorkomen, waardoor de luchtstroom van de airfryer wordt beperkt. Dit kan de kookprestaties van het apparaat verminderen en kan er ook voor zorgen dat je eten minder lekker smaakt.

Daarnaast kan het regelmatig schoonmaken van je airfryer de levensduur van het apparaat verlengen. Door ervoor te zorgen dat je airfryer schoon blijft, verminder je de kans op vroegtijdige slijtage en defecten.

Hoe vaak moet je je Airfryer schoonmaken?

Hoe vaak je je airfryer moet schoonmaken, hangt af van hoe vaak je hem gebruikt. Als je je airfryer dagelijks gebruikt, is het aan te raden om hem wekelijks schoon te maken. Als je hem minder vaak gebruikt, is een keer per maand schoonmaken waarschijnlijk voldoende.

Benodigdheden

Om je airfryer schoon te maken, heb je niet veel nodig. Hier is een lijst met benodigdheden die je moet hebben:

 • Warm water
 • Afwasmiddel
 • Spons of zachte doek
 • Borsteltje met zachte haren
 • Keukenpapier
airfryer schoonmaken met een spons

Stap-voor-stap

Nu je weet waarom het belangrijk is om je airfryer regelmatig schoon te maken en welke benodigdheden je nodig hebt, laten we eens kijken naar de stap-voor-stap handleiding voor het schoonmaken van je airfryer:

Stap 1: Zet je airfryer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Laat de airfryer volledig afkoelen voordat je begint met schoonmaken.

Stap 2: Haal het mandje en de lade uit de airfryer. Het mandje en de lade zijn vaak vaatwasmachinebestendig, dus je kunt ze in de vaatwasser doen. Lees wel nog even de gebruiksaanwijzing.

Stap 3: Maak het verwarmingselement schoon. Het verwarmingselement is het gedeelte van de airfryer waar de warmte vandaan komt. Gebruik het borsteltje met zachte haren om voorzichtig eventuele voedselresten en vet te verwijderen. Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen, want deze kunnen het oppervlak van het element beschadigen.

Stap 4: Maak het binnenste van de airfryer schoon. Gebruik een zachte doek of spons en warm water met afwasmiddel om de binnenkant van de airfryer schoon te maken. Zorg ervoor dat je alle hoeken en gaten bereikt en grondig schoonmaakt. Gebruik keukenpapier om de airfryer droog te maken.

Stap 5: Maak het mandje en de lade schoon. Was het mandje en de lade af met warm water en afwasmiddel. Gebruik een zachte doek of spons om eventuele voedselresten en vet te verwijderen. Spoel het mandje en de lade af met warm water en droog ze af met keukenpapier of laat ze aan de lucht drogen.

Stap 6: Zet het mandje en de lade terug in de airfryer. Plaats het mandje en de lade terug in de airfryer. Zorg ervoor dat ze goed vastklikken en stevig op hun plek zitten.

Stap 7: Maak de buitenkant van de airfryer schoon. Gebruik een zachte doek of spons en warm water met afwasmiddel om de buitenkant van de airfryer schoon te maken. Vergeet niet om de knoppen en het display schoon te maken. Gebruik keukenpapier om de airfryer droog te maken.

Stap 8: Zet de airfryer weer aan en gebruik hem zoals gewoonlijk.

Tips en trucs voor het schoonmaken van je Airfryer

 • Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen om je airfryer schoon te maken, omdat deze het oppervlak kunnen beschadigen.
 • Gebruik geen metalen voorwerpen om het mandje en de lade schoon te maken, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.
 • Als je airfryer erg vuil is, kun je een beetje citroensap of azijn aan het water toevoegen om te helpen bij het verwijderen van voedselresten en vet.
 • Als je merkt dat er voedselresten aan het mandje en de lade blijven plakken, kun je deze invetten met een beetje olie voordat je gaat koken. Dit kan ook helpen bij het schoonmaken van de airfryer achteraf.
 • Maak het mandje en de lade direct na gebruik schoon, terwijl het vuil nog zacht is. Hierdoor wordt het schoonmaken makkelijker en sneller.

Je airfryer schoonmaken

Het schoonmaken van je airfryer is een eenvoudige en belangrijke taak om ervoor te zorgen dat je airfryer optimaal blijft werken en lang meegaat. Door het volgen van de bovenstaande stappen en tips kun je ervoor zorgen dat je airfryer in topconditie blijft en dat je altijd heerlijk eten kunt bereiden zonder je zorgen te maken over vuil en vet.

Vergeet niet dat regelmatig schoonmaken de sleutel is tot het behouden van de kwaliteit van je airfryer. Maak er een gewoonte van om je airfryer na elk gebruik schoon te maken om ervoor te zorgen dat hij in topconditie blijft en je altijd heerlijk eten kunt bereiden.

Als je op zoek bent naar een veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken keukenapparaat, is de airfryer een geweldige optie. Maar om ervoor te zorgen dat je airfryer lang meegaat en optimaal blijft werken, is het belangrijk om hem regelmatig schoon te maken. Met deze gids weet je precies hoe je je airfryer kunt schoonmaken en onderhouden, zodat je er nog jarenlang plezier van kunt hebben.

Hopelijk heeft deze gids je geholpen bij het schoonmaken van je airfryer en heb je geleerd hoe je ervoor kunt zorgen dat je airfryer altijd schoon en in topconditie blijft. Vergeet niet om regelmatig schoon te maken en te genieten van al het heerlijke eten dat je kunt bereiden met je airfryer!

Lees meer
heerlijke eenpansgerechten

Eenpansgerechten: snel, gemakkelijk en lekker

Als je van heerlijk eten houdt, maar niet van de afwas, dan zijn eenpansgerechten de oplossing voor jou! Eenpansgerechten zijn niet alleen gemakkelijk te maken, maar ze zijn ook nog eens super lekker. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je de lekkerste eenpansgerechten kunt maken die je smaakpapillen zullen prikkelen.

Wat zijn eenpansgerechten?

Eenpansgerechten zijn gerechten die in één pan worden bereid. Hierbij kun je denken aan pasta’s, stoofschotels, curry’s, soepen en risotto’s. Eenpansgerechten zijn niet alleen gemakkelijk te maken, maar ze zijn ook ideaal voor drukke dagen waarop je weinig tijd hebt om te koken. Bovendien bespaar je met eenpansgerechten ook nog eens tijd met afwassen! Eenpansgerechten zijn de perfecte oplossing voor wie weinig tijd heeft, maar toch een heerlijke en voedzame maaltijd op tafel wil zetten. Het enige wat je nodig hebt is één pan en een paar ingrediënten om de lekkerste gerechten te maken. Bovendien hoef je achteraf ook maar één pan af te wassen, wat weer tijd en moeite bespaart.

Voordelen

Eenpansgerechten zijn niet alleen snel en gemakkelijk, maar hebben nog meer voordelen. Zo zijn ze ook erg handig als je weinig keukengerei hebt, omdat je maar één pan nodig hebt. Bovendien kun je er veel verschillende soorten gerechten mee maken, van pasta’s tot curry’s en van soepen tot stoofpotjes.

Een ander voordeel van eenpansgerechten is dat je er gemakkelijk restjes in kunt verwerken. Heb je nog wat groenten over van gisteren? Gooi ze dan in de pan en maak er een heerlijk eenpansgerecht van. Op die manier hoef je geen eten weg te gooien en heb je toch een lekkere maaltijd.

lekkere eenpansgerechten

Variatie

Eenpansgerechten kunnen heel gevarieerd zijn, afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld een vegetarisch eenpansgerecht maken met veel groenten en peulvruchten, maar ook een gerecht met vlees, vis of gevogelte. Daarnaast kun je verschillende soorten kruiden en specerijen toevoegen om de smaak te versterken.

Eenpansgerechten kunnen ook heel gevarieerd zijn wat betreft de textuur. Zo kun je bijvoorbeeld een eenpansgerecht maken met knapperige groenten en aardappeltjes, maar ook een stoofpotje met zacht vlees en groenten. Op die manier kun je elke dag weer een ander eenpansgerecht maken.

Tips voor het maken van eenpansgerechten

Het maken van eenpansgerechten is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om de ingrediënten op de juiste volgorde in de pan te doen, zodat alles gelijkmatig gaar wordt. Ook is het belangrijk om de pan goed te verwarmen voordat je de ingrediënten erin doet, zodat het gerecht niet aanbrandt.

Een andere tip is om de pan af en toe te roeren, zodat de ingrediënten niet aan de bodem blijven kleven. Ook kun je af en toe wat vocht toevoegen als het gerecht te droog dreigt te worden.

Enkele heerlijke eenpansgerechten

Er zijn ontzettend veel lekkere eenpansgerechten die je kunt maken. Hieronder vind je enkele suggesties:

 • Gerecht met kip, groenten en rijst: Dit eenpansgerecht is een echte favoriet onder de fans van kip en rijst. Het gerecht is eenvoudig te bereiden en bevat veel gezonde groenten, zoals paprika, wortel en ui.
 • Gerecht met vis en Mediterrane groenten: Dit eenpansgerecht is een feest voor de smaakpapillen. Het combineert verse vis met een scala aan Mediterrane groenten, zoals courgette, aubergine, tomaat en ui.
 • Gerecht met tomaat en basilicum: Een heerlijke en simpele pasta die je in één pan kunt bereiden. Perfect voor een drukke doordeweekse dag.
 • Gerecht met gehaktballetjes en groenten: Dit gerecht combineert smakelijke gehaktballetjes met allerlei gezonde groenten. Een win-win situatie!
 • Gerecht met zoete aardappel en kikkererwten: Zoete aardappel en kikkererwten zijn een fantastische combinatie in dit eenvoudige en voedzame gerecht.
 • Gerecht met pompoen en quinoa: Dit gerecht is perfect voor de herfst en winter. De pompoen en quinoa geven je een echte boost aan energie.
 • Gerecht met chorizo en bonen: Dit gerecht is een beetje pittig, dankzij de chorizo, maar ook hartig en vullend dankzij de bonen.
 • Gerecht met paddenstoelen en risotto: Risotto is een heerlijk en luxe gerecht, maar je hoeft geen uren in de keuken te staan om het te maken. Met dit recept heb je een heerlijke risotto in no-time.
 • Gerecht met curry en kikkererwten: Dit gerecht is vegetarisch en zit boordevol smaak en voedingsstoffen. De curry en kikkererwten zijn perfect in balans.
 • Gerecht met gehakt, aardappel en groenten: Dit gerecht is een complete maaltijd op zichzelf. Het vlees, de aardappels en de groenten zorgen voor een gevarieerde maaltijd.
 • Gerecht met zalm, broccoli en pasta: Dit gerecht is gezond, voedzaam en bovendien ontzettend lekker. De zalm en broccoli zorgen voor de nodige voedingsstoffen en de pasta zorgt voor de nodige koolhydraten.
 • Gerecht met linzen en zoete aardappel: Dit gerecht is vegetarisch en zit boordevol smaak. De linzen en zoete aardappel vullen elkaar perfect aan.

Eenpansgerechten zijn snel, gemakkelijk en bovenal ontzettend lekker. Bovendien bieden ze veel variatie, zodat je elke dag weer iets anders op tafel kunt zetten. Of je nu van vlees, vis of vegetarisch houdt, er is altijd wel een eenpansgerecht dat bij je past. Dus waar wacht je nog op? Haal die pan tevoorschijn en laat je inspireren door de vele mogelijkheden van eenpansgerechten.

Lees meer
airfryer recepten

Lekkere airfryer recepten

Er zijn heel wat airfryer recepten. Airfryers zijn een relatief nieuwe keukentechnologie die voedsel krokant en knapperig maakt zonder het gebruik van olie. Het apparaat werkt door hete lucht te circuleren, waardoor voedsel gelijkmatig wordt gekookt en een krokante textuur krijgt. Dit maakt de airfryer een geweldige keuze voor gezondere gerechten zonder af te doen aan de smaak. Bovendien zijn airfryers compact en eenvoudig in gebruik, waardoor ze een must-have zijn voor elke keuken.

H2: De voordelen van airfryer recepten

Het gebruik van een airfryer voor het bereiden van gerechten biedt tal van voordelen. Allereerst zijn airfryer recepten over het algemeen gezonder dan gefrituurd voedsel omdat er geen olie nodig is. Dit betekent dat je minder calorieën en vet binnenkrijgt zonder afbreuk te doen aan de smaak en textuur van je favoriete voedsel.

Bovendien is de airfryer eenvoudig te gebruiken en te reinigen. In tegenstelling tot traditionele friteuses die veel olie gebruiken en moeilijker schoon te maken zijn, hebben airfryers weinig tot geen olie nodig en zijn ze vaatwasserbestendig. Dit betekent dat je minder tijd kwijt bent aan het schoonmaken van je keuken en meer tijd kunt besteden aan het bereiden van heerlijke maaltijden.

De lekkerste airfryer recepten

Of je nu op zoek bent naar hartige snacks of zoete lekkernijen, de airfryer biedt tal van opties om uit te kiezen. Hier zijn enkele van de lekkerste airfryer recepten om te proberen:

 1. Airfryer Chicken Wings

Krokante kippenvleugels zijn altijd een favoriet bij feestjes en bijeenkomsten. Met de airfryer kun je dit favoriete gerecht gemakkelijk bereiden zonder het gebruik van olie. Marineer de kippenvleugels in je favoriete kruiden en bak ze vervolgens in de airfryer tot ze goudbruin en krokant zijn.

 1. Airfryer Frites

Frites zijn een van de meest populaire gerechten die je in de airfryer kunt maken. Schil de aardappelen en snijd ze in stokjes, breng ze op smaak met zout en peper en bak ze in de airfryer tot ze goudbruin en krokant zijn. Serveer de frites met je favoriete saus voor een heerlijk bijgerecht.

 1. Airfryer Groenten

Airfryers zijn ook geweldig voor het bereiden van gezonde groenten. Snijd je favoriete groenten, zoals broccoli, bloemkool of zoete aardappelen, in stukjes en breng ze op smaak met kruiden en specerijen. Bak ze vervolgens in de airfryer tot ze gaar en krokant zijn.

 1. Airfryer Donuts

Met de airfryer kun je ook gezondere versies van je favoriete zoete lekkernijen maken, zoals donuts. Meng bloem, bakpoeder, suiker en melk in een kom en kneed het deeg. Maak vervolgens kleine ronde vormen van het deeg en bak ze in de airfryer tot ze goudbruin zijn. Glazuur de donuts met je favoriete topping, zoals chocolade of vanille glazuur

airfryer donuts

 1. Airfryer Zalm

De airfryer is ook geweldig voor het bereiden van visgerechten, zoals zalm. Breng de zalm op smaak met kruiden en specerijen en bak hem in de airfryer tot hij gaar is en een krokante textuur heeft. Serveer met een salade voor een gezonde en smakelijke maaltijd.

 1. Airfryer Kipnuggets

Kipnuggets zijn een favoriet bij kinderen en volwassenen, en met de airfryer kun je deze gemakkelijk zelf maken. Snijd kipfilet in kleine stukjes, paneer ze met bloem, ei en broodkruimels en bak ze vervolgens in de airfryer tot ze goudbruin en krokant zijn. Serveer met je favoriete saus voor een heerlijke snack.

 1. Airfryer Appelchips

Appelchips zijn een gezonde en heerlijke snack die je gemakkelijk in de airfryer kunt maken. Snijd appels in dunne plakjes en besprenkel ze met kaneel en suiker. Bak ze vervolgens in de airfryer tot ze krokant en goudbruin zijn.

Conclusie

Airfryers zijn een geweldige keuze voor gezondere en smakelijke maaltijden. Of je nu op zoek bent naar hartige snacks of zoete lekkernijen, de airfryer biedt tal van opties om uit te kiezen. Van kippenvleugels tot frites en gezonde groenten, de airfryer is een veelzijdige keukentool die niet alleen heerlijke maaltijden oplevert, maar ook gemakkelijk schoon te maken is. Probeer deze heerlijke airfryer recepten en ontdek zelf waarom deze keukentool zo populair is geworden.

Lees meer
Pompoen risotto

Pompoen risotto met pijnboompitten

Vandaag wil ik een recept delen voor een heerlijke pompoen risotto met pijnboompitten. Dit gerecht is perfect voor de herfst en winter, wanneer pompoen in het seizoen is en comfort food op het menu staat. Lees verder voor mijn heerlijke pompoen risotto recept!

De combinatie van romige risotto en geroosterde pompoenblokjes maakt dit gerecht tot een perfecte herfstmaaltijd. De pijnboompitten voegen een knapperige textuur toe en geven het gerecht een extra nootachtige smaak. Pompoen risotto kan worden geserveerd als hoofdgerecht of als bijgerecht en past goed bij een glas witte wijn. Dit gerecht is ook zeer geschikt voor vegetariërs en kan gemakkelijk worden aangepast om veganistisch te zijn door de boter en kaas te vervangen door een veganistisch alternatief. Probeer dit recept eens uit en geniet van de heerlijke smaken van de herfst!

Ingrediënten

 • 1 middelgrote pompoen, geschild en in blokjes gesneden
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 ui, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 300 g risotto rijst
 • 1 liter groentebouillon
 • 50 g boter
 • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • 50 g pijnboompitten, geroosterd
 • Zout en peper naar smaak

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Leg de blokjes pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Bestrooi met zout en peper en bak gedurende 20-25 minuten in de oven, of tot de pompoen zacht is.
 3. Verhit de resterende 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
 4. Voeg de risotto rijst toe en roer tot de rijst bedekt is met de olie en ui-knoflook mengsel.
 5. Begin met het toevoegen van de bouillon, een soeplepel per keer, en blijf roeren tot de rijst de bouillon heeft opgenomen.
 6. Blijf bouillon toevoegen en roeren tot de rijst gaar is en een romige textuur heeft.
 7. Voeg de geroosterde pompoenblokjes, boter en Parmezaanse kaas toe aan de pan en roer goed door.
 8. Verdeel de risotto over de borden en garneer met geroosterde pijnboompitten.
Lees meer
churros recept

Churros recept

Hieronder deel ik mijn favoriete churros recept met jullie, zodat je thuis ook van deze heerlijke lekkernijen kunt genieten! Deze zoete lekkernijen uit Spanje zijn de perfecte traktatie voor iedereen die houdt van knapperig gefrituurd deeg en een vleugje kaneel.

Het beste churros recept

Als je op zoek bent naar een churros recept dat gemakkelijk te maken is en resulteert in perfecte, knapperige churros, dan hoef je niet verder te zoeken. Dit recept is eenvoudig en de ingrediënten zijn gemakkelijk te vinden in de supermarkt.

Dit churros recept is gemakkelijk te maken en resulteert in heerlijk knapperige en smaakvolle churros. De toevoeging van kaneel en suiker maakt deze lekkernijen nog smakelijker en geeft ze een perfecte zoete smaak. Maak dit recept en geniet van de heerlijke smaak van zelfgemaakte churros!

Ingrediënten

 • 1 kopje water
 • 2 eetlepels suiker
 • 1/2 theelepel zout
 • 2 eetlepels boter
 • 1 kopje bloem
 • 2 eieren
 • Plantaardige olie, om te frituren
 • 1/4 kopje suiker
 • 1 theelepel kaneel

Instructies

 1. Verwarm in een middelgrote pan het water, de suiker, het zout en de boter op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten en het mengsel begint te koken.
 2. Haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe. Roer het mengsel goed door tot er een deegbal ontstaat.
 3. Klop vervolgens de eieren één voor één door het deegmengsel tot ze volledig zijn opgenomen en er een glad en dik beslag ontstaat.
 4. Doe het suiker en de kaneel in een kom en meng goed door elkaar.
 5. Verhit in een diepe pan de olie op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat er genoeg olie is om de churros volledig onder te dompelen.
 6. Plaats het churro-deeg in een spuitzak met een stermondje en knijp ongeveer 10-15 cm lange stukken deeg uit in de hete olie. Bak de churros ongeveer 2-3 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin zijn.
 7. Verwijder de churros met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Rol de churros vervolgens door het suiker- en kaneelmengsel en serveer warm.

En dat is het! Geniet van je heerlijke zelfgemaakte churros.

Lees meer
microplastics in het eten

Voorkom microplastics in het eten

In allerlei producten zitten microplastics en ze hebben iets gemeen, namelijk de microplastics. Of je nu cosmetica of wasmiddelen gebruikt, deze producten kunnen microplastics in het milieu terecht laten komen. Bijvoorbeeld wanneer je met zonnebrandcrème in de zee gaat zwemmen, en vissen in het water dit plastic opeten. Deze vis kan uiteindelijk op jouw bord belanden als je vis eet. Maar wist je dat veel keukengerei dezelfde soort microplastics rechtstreeks in jouw eten achterlaat?

Als je kritisch kijkt naar wat er in je keukenkastjes ligt, zul je merken dat veel van het keukengerei dat je dagelijks gebruikt microplastics kan bevatten die rechtstreeks in je eten terechtkomen. Het is daarom verstandig om de kastjes eens te openen en kritisch te kijken naar wat er zoal aan kookgerei in de lades ligt.

Antiaanbaklaag

Pannen met een antiaanbaklaag van teflon hebben al een tijd een slechte reputatie. Sinds 2015 is het gebruik van de stof PFOA in deze producten verboden vanwege de vermeende schadelijke effecten. Deze stof werd in het verleden veel gebruikt in teflon, totdat het in 2012 officieel in verband werd gebracht met verschillende vormen van kanker. Als je dus een oude teflonpan hebt, is het een goed idee om deze weg te gooien.

Maar zelfs nieuwere teflonpannen met antiaanbaklaag zijn niet volledig veilig. De antiaanbaklaag bevat namelijk een andere stof: PFAS. Recente studies hebben aangetoond dat er enorme hoeveelheden microplastic vrijkomen uit deze laag wanneer deze beschadigd is en verhit wordt. Daarom is het verstandig om de pan weg te doen als er krassen op de bodem zitten.

Spons

De alom bekende groen-gele schuurspons is een veelgebruikt item in keukens, maar ook deze brengt niet geheel zonder risico’s. Onderzoek heeft aangetoond dat de stof polyethyleentereftalaat (PET) onder bepaalde omstandigheden kan vrijkomen van de sponsjes. Het is vooral gevaarlijk om de sponsjes te gebruiken om snel een pan schoon te maken vlak voordat je deze gaat gebruiken. PET is namelijk niet bestand tegen hoge temperaturen en bij blootstelling aan hitte kunnen er stoffen uit het plastic vrijkomen en zich vermengen met de inhoud van de pan.

Verpakkingen

Er is onderzoek gedaan naar de invloed van plastic verpakkingen op ons eten. Hieruit is gebleken dat veel verpakkingen die worden gebruikt om eten in te bewaren of mee te nemen, gemaakt zijn van plastic. Dit betekent dat er ook microplastics in ons eten terecht kunnen komen via deze verpakkingen. Denk hierbij aan plastic tupperware, plastic bakjes van de afhaalchinees en boterhamzakjes.

Spatels

Plastic spatels zijn niet veilig in gebruik vanwege de microplastics die vrijkomen wanneer ze worden verhit. Het is daarom verstandig om deze spatels te vervangen. Kies in plaats daarvan voor houten spatels of siliconen spatels.

Lees meer
Waarom eten we vaak te veel

Waarom eten we vaak te veel?

Hoewel een significant deel van de wereldbevolking honger lijdt en ondervoed is, is er ook een ander deel dat lijdt aan overgewicht, en dit aantal groeit jaarlijks. Het aantal mensen dat lijdt aan ondervoeding wordt geschat op ongeveer twee miljard, terwijl het aantal mensen met overgewicht op 1,5 miljard wordt geschat. Om al deze monden te voeden, gaat de vernietiging van natuur en milieu door. Het zou beter zijn voor iedereen, en vooral voor het ecosysteem van de Aarde, als mensen in de ontwikkelde wereld minder en gezonder zouden eten, met minder calorieën en minder junkfood.

Waarom eet en drink jij vaak meer dan je lichaam nodig heeft? Heb je daar de laatste maanden over nagedacht? Kun jij vier redenen identificeren die voor jou persoonlijk van toepassing zijn?

Gewoontes

Mensen zijn gewoontedieren, en het is vaak erg lastig om onze gewoonten te veranderen, zelfs als we weten dat ze slecht voor ons zijn. Misschien hebben we als kind al geleerd om ons bord leeg te eten, of werden we getroost met zoetigheid als we verdrietig waren. Vaak komt er weinig terecht van de goede voornemens die we aan het begin van het jaar maken en vallen we snel terug in onze oude patronen.

Genen

Onze evolutie heeft ervoor gezorgd dat we geprogrammeerd zijn om te hamsteren en te bunkeren in tijden van overvloed, om een buffertje op te bouwen bij schaarste. In de oertijd was het beter om je helemaal vol te eten als er een groot beest geslacht was of als er vruchten rijp waren, omdat er geen koelkasten waren en roofdieren altijd op de loer lagen. Ook in een tijd zonder centrale verwarming of geboortebeperking, waarin je met pijl en boog achter je eten aan moest rennen of eindeloos karige worteltjes moest uitspitten, had je veel extra energie nodig. Het is dan ook niet vreemd dat het nu misgaat, nu er altijd en overal voedsel beschikbaar is terwijl we bijna de hele dag stilzitten in een verwarmde ruimte. Zelfs wilde apen die voedsel stelen van picknickende mensen lijken te kiezen voor zoete en vette snacks boven gezonde snacks, als ze de keuze hebben. Overmatig eten zit dus in onze genen.

Aanvoelen

Misschien herken je het wel: je denkt dat je honger hebt, maar na het eten voel je je niet verzadigd. Dat kan komen doordat het probleem niet ‘honger’ was, maar iets anders. Hierdoor blijft het onbevredigde gevoel bestaan en gaan we mogelijk nog meer eten. Naast psychische factoren, zoals verveling of verdriet, is er ook een verband tussen het eten van suikers en het ervaren van honger. Suiker kan namelijk zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel gevolgd door een dal, wat ons lichaam als ‘honger’ kan interpreteren. Het is belangrijk om naar ons lichaam te blijven luisteren en te kiezen voor voedzaam voedsel in plaats van lege calorieën zoals junkfood en frisdrank.

Verslaving

Een uiteraard wordt eten de laatste jaren verslavend gemaakt. Denk aan onnodige suikers in het eten dat een zoete smaak achterlaat en ons doet snaken naar meer. Ook grijpen wij vaak nog naar de snelle hap zoals fast food. Het leven gaat op een hoog tempo door en daar gaan wij als mensen maar al te graag in mee. Dat zorgt er dan ook weer voor dat er soms te weinig aandacht wordt besteed aan het zelf koken.

veel eten gezond eten
Lees meer
gerechten voor een bruiloft

De beste gerechten voor een bruiloft

Eten is een belangrijk onderdeel van de bruiloftsbeleving en kan de herinneringen aan deze speciale dag nog mooier maken. In dit artikel deel ik de beste gerechten voor een bruiloft en geef ik tips voor het kiezen van het perfecte menu

Het belang van het kiezen van het juiste menu

Het kiezen van het juiste menu voor een bruiloft is cruciaal voor het creëren van een unieke en memorabele ervaring. Het eten moet passen bij de stijl van de bruiloft en de persoonlijkheden van het bruidspaar. Het menu moet niet alleen lekker zijn, maar ook rekening houden met de dieetwensen van de gasten

Voorgerechten

Voorgerechten zijn een uitstekende manier om de smaakpapillen van de gasten te prikkelen en de toon te zetten voor de rest van de maaltijd. Een goede optie voor een voorgerecht is een charcuterieplank met verschillende soorten kaas, vleeswaren en crackers. Dit geeft gasten de mogelijkheid om te proeven en te kiezen wat ze lekker vinden.

Een andere optie is een garnalencocktail. Dit klassieke gerecht is een favoriet onder bruiloftsgasten en kan worden aangepast aan verschillende dieetwensen, zoals het vervangen van garnalen door avocado voor veganistische gasten.

Hoofdgerechten

Het hoofdgerecht is het hoogtepunt van de maaltijd en moet daarom zorgvuldig worden gekozen. Een klassieke optie is een gegrilde biefstuk met aardappelpuree en seizoensgroenten. Dit gerecht is een all-time favorite en zal zeker in de smaak vallen bij de meeste gasten.

Een andere optie is gegrilde zalm met citroenbotersaus en geroosterde groenten. Dit gerecht is lichter dan biefstuk en past goed bij zomerbruiloften. Voor vegetarische gasten is een gevulde portobello champignon een smakelijke optie. Deze kan worden gevuld met verschillende groenten en kaas, afhankelijk van de smaak van de gast.

Bijgerechten

Bijgerechten zijn een belangrijk onderdeel van de maaltijd en kunnen het hoofdgerecht naar een hoger niveau tillen. Een goede optie is gebakken aardappels met rozemarijn en knoflook. Dit gerecht is eenvoudig, maar geeft een extra dimensie aan het hoofdgerecht.

Een andere optie is geroosterde groenten, zoals asperges, broccoli, of wortelen. Dit geeft een gezonde en smakelijke toevoeging aan de maaltijd. Voor veganistische gasten kan een quinoa salade met gegrilde groenten en noten een goede optie zijn.

Desserts

Het dessert is het laatste gerecht van de avond en kan een verbluffende indruk maken op de gasten. Een klassieke optie is een taart, zoals een bruidstaart of een desserttaart met verschillende smaken. Een andere optie is een ijstaart of sorbet, vooral bij warme zomerbruiloften. Voor gasten die liever geen taart eten, is een dessertbuffet met verschillende opties een goede keuze.

Een ander klassiek dessert is crème brûlée, een romige custard met een gekarameliseerde suikerlaag. Dit kan worden geserveerd met seizoensfruit, zoals bessen of perziken.

Drankjes

Bij een bruiloft horen ook drankjes. Naast de standaard opties zoals wijn, bier en frisdrank, kan het leuk zijn om een speciale cocktail te serveren die past bij het thema van de bruiloft. Bijvoorbeeld een Bellini met perzikpuree voor een zomerbruiloft of een warme glühwein voor een winterbruiloft.

Een andere leuke optie is om een drankenbar te maken waar gasten hun eigen cocktails kunnen maken. Zorg voor verschillende soorten dranken en garneringen, zoals fruit en kruiden, zodat gasten hun eigen unieke creaties kunnen maken.

eten voor een bruiloft

Het overwegen van dieetwensen

Het is belangrijk om rekening te houden met dieetwensen bij het kiezen van het menu voor een bruiloft. Er zijn tegenwoordig steeds meer gasten met specifieke dieetwensen, zoals vegetarisch, veganistisch, glutenvrij of lactosevrij.

Zorg ervoor dat er voldoende opties zijn voor gasten met dieetwensen. Overleg met de cateraar of chef-kok om te zorgen dat er genoeg keuze is en dat de gerechten ook echt lekker zijn.

Presentatie en sfeer

Naast de smaak van het eten is ook de presentatie en sfeer belangrijk voor de beleving van de gasten. Een mooi gedekte tafel met bloemen en kaarsen kan bijdragen aan een romantische sfeer. Ook de manier waarop het eten wordt geserveerd kan de ervaring versterken. Een foodtruck met streetfood of een buffet met verschillende opties kan zorgen voor een informele sfeer en een unieke ervaring.

Gerechten voor een bruiloft

Eten is een belangrijk onderdeel van de bruiloft en kan de beleving van de gasten versterken. Het kiezen van het juiste menu is daarom cruciaal. Door te kiezen voor klassieke gerechten, aangevuld met verrassende opties en rekening te houden met dieetwensen, kan er een menu worden samengesteld dat bijdraagt aan een onvergetelijke bruiloft. Presentatie en sfeer zijn daarbij ook belangrijk. Het is belangrijk om te kiezen voor een stijl die past bij het bruidspaar en de sfeer die ze willen creëren. Met deze tips kan er een menu worden samengesteld dat past bij elke bruiloft en de gasten een smakelijke ervaring biedt.

Lees meer
zalmfilet in de oven met citroen en knoflook

Zalmfilet in de oven met citroen en knoflook

Gekruide zalmfilet in de oven met citroen en knoflook is een gezond, smakelijk en eenvoudig gerecht dat in slechts enkele minuten kan worden bereid. Zalm is een rijke bron van omega-3-vetzuren, die belangrijk zijn voor een gezonde hersenfunctie en de gezondheid van het hart. Daarnaast bevat zalm ook veel eiwitten en vitamine D.

Deze zalmfilet wordt op smaak gebracht met een mix van kruiden, waaronder paprikapoeder, komijnpoeder, zwarte peper en zout, waardoor de vis een smaakvolle kick krijgt. De knoflook voegt niet alleen smaak toe, maar heeft ook antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen die gunstig zijn voor de gezondheid.

De toevoeging van citroenplakjes zorgt voor een frisse en citrusachtige smaak, die goed past bij de smaak van de zalm. Citroen bevat ook veel vitamine C, wat belangrijk is voor een gezond immuunsysteem.

zalmfilet in de oven met citroen en knoflook kan worden geserveerd met verschillende bijgerechten, zoals geroosterde groenten, quinoa, rijst of aardappelen. Het is een gezonde en heerlijke optie voor een doordeweekse maaltijd of een speciale gelegenheid.

Ingrediënten:

 • 4 zalmfilets (ongeveer 150 g per stuk)
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 citroen, in dunne plakjes gesneden
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1/2 theelepel komijnpoeder
 • Verse peterselie, fijngehakt (optioneel)

Instructies:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de zalmfilets erop.
 3. Meng in een kleine kom de knoflook, olijfolie, zout, peper, paprikapoeder en komijnpoeder.
 4. Besprenkel de zalmfilets met het kruidenmengsel en wrijf het voorzichtig in de vis.
 5. Leg de plakjes citroen bovenop de zalmfilets.
 6. Bak de zalmfilets in de oven gedurende 12-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis.
 7. Haal de bakplaat uit de oven en laat de zalmfilets een paar minuten rusten.
 8. Garneer met verse peterselie en serveer direct.

Tip: Serveer de gekruide zalmfilets met geroosterde groenten of aardappelen voor een gezonde en heerlijke maaltijd.

Lees meer
Parboiled rijst met kip, paprika's, cucurbita, erwten en tomaat

Parboiled rijst met kip, paprika’s, cucurbita, erwten en tomaat

Parboiled rijst met kip, paprika’s, cucurbita, erwten en tomaat is een smakelijk en voedzaam gerecht dat zowel gemakkelijk te bereiden als veelzijdig is. Het gerecht combineert de rijke smaak van parboiled rijst met de zoete smaak van paprika’s, de zachte textuur van courgette en de hartige smaak van kip, erwten en tomaat. Het is een gerecht dat geschikt is voor alle seizoenen en kan worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren en ingrediënten die beschikbaar zijn. Parboiled rijst met kip, paprika’s, cucurbita, erwten en tomaat kan worden gegeten als een hoofdgerecht, als bijgerecht bij een ander gerecht, of kan worden ingevroren om later te worden gegeten. Het is een heerlijk en voedzaam gerecht dat gemakkelijk te maken is en perfect is voor een snelle en gezonde maaltijd.

Ingrediënten

 • 2 kopjes parboiled rijst
 • 4 kopjes water
 • 1 ui, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
 • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
 • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
 • 1 courgette, in blokjes gesneden
 • 1 blikje tomatenblokjes (400g)
 • 1 kopje bevroren erwten
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • zout en peper naar smaak
 • Optioneel: verse peterselie of koriander voor garnering

Instructies:

 1. Spoel de parboiled rijst af in een vergiet en laat het uitlekken.
 2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
 3. Voeg de kipfilet toe en bak deze tot hij gaar is.
 4. Voeg de paprika’s en courgette toe en bak deze 2-3 minuten tot ze zacht zijn.
 5. Voeg de tomatenblokjes en bevroren erwten toe en breng het geheel aan de kook.
 6. Voeg de parboiled rijst, paprikapoeder, zout en peper toe en roer goed door.
 7. Voeg het water toe en roer nogmaals.
 8. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het afgedekt sudderen tot de rijst gaar is en het water is opgenomen, ongeveer 20-25 minuten.
 9. Haal de pan van het vuur en laat het geheel nog 5 minuten staan, afgedekt.
 10. Garneer met verse peterselie of koriander, indien gewenst.

Serveer de parboiled rijst met kip, paprika’s, cucurbita, erwten en tomaat direct uit de pan als een smakelijk en voedzaam gerecht. Eet smakelijk!

Lees meer
Als hobbychef ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn culinaire vaardigheden te verbeteren maar ik krijg vaak de vraag Waar gebruik je mascarpone voor

Waar gebruik je mascarpone voor

Als hobbychef ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn culinaire vaardigheden te verbeteren maar ik krijg vaak de vraag Waar gebruik je mascarpone voor? Een ingrediënt dat ik steeds vaker gebruik in mijn recepten is mascarpone. Mascarpone is een romige, zachte kaas die oorspronkelijk uit Italië komt en wordt vaak gebruikt in desserts. Maar wist je dat het ook op andere manieren kan worden gebruikt? In deze blog zal ik delen waar ik mascarpone allemaal voor gebruik en hoe je dit veelzijdige ingrediënt in je eigen keuken kunt integreren.

Wat is mascarpone?

Mascarpone is een zachte, milde kaas dat wordt gemaakt van room. Het heeft een hoog vetgehalte en een licht zoete smaak. Het wordt vaak gebruikt in Italiaanse desserts, zoals tiramisu, maar ook in hartige gerechten. Het is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en delicatessenzaken.

Mascarpone in zoete gerechten

Tiramisu

Tiramisu is waarschijnlijk het meest bekende dessert dat mascarpone bevat. Het is een Italiaanse klassieker die bestaat uit laagjes mascarponeroom en espresso gedrenkte lange vingers, bedekt met cacaopoeder. Het is een heerlijk dessert dat gemakkelijk te maken is en altijd een hit is op feestjes en speciale gelegenheden.

Cheesecake

Mascarpone in cheesecake is een voor de hand liggende klassieker. Het geeft de cheesecake een romige textuur en een subtiele zoete smaak. Probeer eens deze citroen-mascarpone cheesecake voor een heerlijk lichte en luchtige zomertraktatie.

IJs

Zelfs in ijs is het mogelijk om mascarpone te gebruiken. Het zorgt voor een romige, gladde textuur en een subtiele smaak. Probeer eens dit mascarpone-ijs met frambozen voor een verfrissende en heerlijke zomertraktatie.

Mascarpone in hartige gerechten

Pasta saus

Mascarpone kan worden gebruikt om een romige pastasaus te maken. Het kan worden toegevoegd aan een tomatensaus om deze romiger te maken en de smaken in balans te brengen. Probeer eens deze pasta met tomaten-mascarpone saus voor een eenvoudige en smaakvolle maaltijd.

Aardappelpuree

Heb je een keer zin in een romige aardappelpuree met een subtiele zoete smaak? Ook dan is mascarpone het antwoord. Probeer eens deze aardappel-mascarpone puree voor een heerlijke bijgerecht bij je volgende diner.

mascarpone aardappelpuree

Quiche

Dat mascarpone een gerecht romiger maakt is geen geheim. En een romige quiche is af en toe ook heel lekker. Probeer eens deze quiche met spinazie, pancetta en mascarpone voor een smaakvolle lunch of diner.

Mascarpone in dranken

Smoothies

Mascarpone kan worden toegevoegd aan smoothies om deze romiger te maken en een subtiele zoete smaak toe te voegen. Probeer eens deze aardbeien-mascarpone smoothie voor een heerlijk ontbijt of tussendoortje.

Koffie

Om koffie wat romiger en zachter te maken is het een idee om mascarpone toe te voegen aan koffie. Probeer eens deze koffie met mascarpone en kaneel voor een heerlijk verwarmend drankje op een koude winterdag.

Mascarpone als vervanger van andere ingrediënten

Roomkaas

Mascarpone kan worden gebruikt als vervanger voor roomkaas in verschillende recepten. Het is zachter en romiger dan roomkaas en geeft de gerechten een subtiele zoete smaak. Probeer eens deze mascarpone-frosting als vervanger voor roomkaas-frosting op je volgende taart of cupcakes.

Zure room

Gebruik mascarpone eens voor de verandering als vervanger voor zure room. Het is dikker en romiger dan zure room en heeft een subtiele zoete smaak. Probeer eens deze mascarpone-dip met kruiden en groenten voor een heerlijke snack.

Conclusie

Mascarpone is een ingrediënt dat je op vele manieren gebruikt in zoete als hartige gerechten. Het geeft de gerechten een romige textuur en een subtiele zoete smaak. Probeer eens een van de bovenstaande recepten met mascarpone om te ontdekken hoe veelzijdig dit ingrediënt kan zijn. Of experimenteer met je eigen recepten om mascarpone te integreren in je favoriete gerechten.

Lees meer