Pizza rustica is een soort pizza die populair is in Italië maar is niet helemaal een pizza. Het is meer te vergelijken met een quiche. Eigenlijk wat er op een pizza gaat, gaat er dit keer in. De meest gebruikelijke ingrediënten zijn kaas en ham, maar andere toppings zoals champignons, uien, olijven, paprika’s en worst kunnen ook gebruikt worden. Rustica kan als snack of als hoofdgerecht worden gegeten. De Pizza rustica is een hartige gerecht dat te eten is als voorgerecht of als hoofdgerecht.
Categorie: Voorgerecht / Hoofdgerecht
Gemiddelde bereidingstijd: 30 minuten (voorbereiding) + 30 minuten (kooktijd)
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Streek: Italië
Kosten: laag
- Ingrediënten voor 8 personen
- 500 gram meel
- 25 gram biergist
- 2,5 dl natuurlijk mineraalwater
- een eetlepel suiker
- 100 gram boter
- 4 eieren
- 200 gram scamorza kaas
- 200 gram ham in blokjes gesneden
- 2 aardappelen medium gekookt
- olijfolie
- zout en peper
- Bereidingswijze
- Laat de biergist in een kommetje samen met 1 dl lauw water en suiker oplossen.
- Voeg 5 eetlepels meel toe en meng het geheel, tot een deeg en laat het rijzen voor minstens 1 uur.
- Zeef het overgebleven meel en meng 2 theelepels zout toe en maak een fonteintje.
- Giet in het midden het overgebleven water en voeg het deeg, de gekookte aardappelen, de boter, de in stukjes gesneden scamorza, de eieren, de ham en een snufje peper, toe.
- Kneed het meel voor minstens 10 minuten in de vorm van een bal.
- Giet in een kom een scheut olijfolie. Snijd het deeg aan de bovenkant in kruisvorm, bedek de kom en laat het deeg rijzen gedurende 2 uur of totdat het volume van het meel is verdubbeld.
- Het deeg uitrollen in een pan van circa 26 cm doorsnede, voeg de olijfolie toe en laat het geheel in de oven op 200 voor ongeveer 30 minuten bakken.
- Serveer de pizza lauw of warm.
Wil je meer lekkere hoofdgerechten?