Je hebt ze vast al overal op Instagram en Pinterest gezien, maar wat zijn Hasselback aardappelen? Het is een soort gebakken aardappel die dun gesneden is, maar niet helemaal doorgesneden. Dit zorgt ervoor dat de aardappel uitwaaiert tijdens het koken. Eigenlijk zijn ze de perfecte combinatie van een gepofte en een gepureerde aardappel. Als je nog nooit een Hasselback aardappelen hebt gegeten, dan mis je wat. De aardappelen worden in de oven geroosterd met boter, olie en kruiden. Het resultaat is een knapperige buitenkant en een luchtige binnenkant. Deze aardappelen zijn genoemd naar het Hasselbacken Hotel in Stockholm, Zweden, waar ze voor het eerst werden geserveerd in 1955. ze zijn een leuke twist op de klassieke gebakken aardappelen.
Ingrediënten* voor Hasselback Aardappelen
– 8 aardappelen, vastkokend
– 20 g boter
– 2 theelepels droog broodkruim
– 2 theelepels geraspte Parmezaanse kaas
– Peper en zout
*optioneel: Verse bieslook (100gr gesneden)
Bereidingswijze
1- Verwarm de oven voor op 180 °C.
2- Snijd een stuk van de onderkant van elke aardappel, zodat ze blijven staan
3- Zet ze rechtop op een snijplank en maak op gelijke afstanden diepe inkepingen tot een derde van de aardappel.
4- Zet de aardappelen op een licht ingevette bakschaal. Bestrijk ze met boter en bestrooi ze met een mengsel van broodkruim, peper, zout, Parmezaanse kaas (optioneel: verse bieslook, gesneden).
5- Rooster ze 40-50 minuten of totdat ze goudbruin en gaar zijn.
Wil je meer lekkere hoofdgerechten?