Home » Blog » Voorkom microplastics in het eten

Voorkom microplastics in het eten

by admin
microplastics in het eten

In allerlei producten zitten microplastics en ze hebben iets gemeen, namelijk de microplastics. Of je nu cosmetica of wasmiddelen gebruikt, deze producten kunnen microplastics in het milieu terecht laten komen. Bijvoorbeeld wanneer je met zonnebrandcrème in de zee gaat zwemmen, en vissen in het water dit plastic opeten. Deze vis kan uiteindelijk op jouw bord belanden als je vis eet. Maar wist je dat veel keukengerei dezelfde soort microplastics rechtstreeks in jouw eten achterlaat?

Als je kritisch kijkt naar wat er in je keukenkastjes ligt, zul je merken dat veel van het keukengerei dat je dagelijks gebruikt microplastics kan bevatten die rechtstreeks in je eten terechtkomen. Het is daarom verstandig om de kastjes eens te openen en kritisch te kijken naar wat er zoal aan kookgerei in de lades ligt.

Antiaanbaklaag

Pannen met een antiaanbaklaag van teflon hebben al een tijd een slechte reputatie. Sinds 2015 is het gebruik van de stof PFOA in deze producten verboden vanwege de vermeende schadelijke effecten. Deze stof werd in het verleden veel gebruikt in teflon, totdat het in 2012 officieel in verband werd gebracht met verschillende vormen van kanker. Als je dus een oude teflonpan hebt, is het een goed idee om deze weg te gooien.

Maar zelfs nieuwere teflonpannen met antiaanbaklaag zijn niet volledig veilig. De antiaanbaklaag bevat namelijk een andere stof: PFAS. Recente studies hebben aangetoond dat er enorme hoeveelheden microplastic vrijkomen uit deze laag wanneer deze beschadigd is en verhit wordt. Daarom is het verstandig om de pan weg te doen als er krassen op de bodem zitten.

Spons

De alom bekende groen-gele schuurspons is een veelgebruikt item in keukens, maar ook deze brengt niet geheel zonder risico’s. Onderzoek heeft aangetoond dat de stof polyethyleentereftalaat (PET) onder bepaalde omstandigheden kan vrijkomen van de sponsjes. Het is vooral gevaarlijk om de sponsjes te gebruiken om snel een pan schoon te maken vlak voordat je deze gaat gebruiken. PET is namelijk niet bestand tegen hoge temperaturen en bij blootstelling aan hitte kunnen er stoffen uit het plastic vrijkomen en zich vermengen met de inhoud van de pan.

Verpakkingen

Er is onderzoek gedaan naar de invloed van plastic verpakkingen op ons eten. Hieruit is gebleken dat veel verpakkingen die worden gebruikt om eten in te bewaren of mee te nemen, gemaakt zijn van plastic. Dit betekent dat er ook microplastics in ons eten terecht kunnen komen via deze verpakkingen. Denk hierbij aan plastic tupperware, plastic bakjes van de afhaalchinees en boterhamzakjes.

Spatels

Plastic spatels zijn niet veilig in gebruik vanwege de microplastics die vrijkomen wanneer ze worden verhit. Het is daarom verstandig om deze spatels te vervangen. Kies in plaats daarvan voor houten spatels of siliconen spatels.

You may also like