Hoewel een significant deel van de wereldbevolking honger lijdt en ondervoed is, is er ook een ander deel dat lijdt aan overgewicht, en dit aantal groeit jaarlijks. Het aantal mensen dat lijdt aan ondervoeding wordt geschat op ongeveer twee miljard, terwijl het aantal mensen met overgewicht op 1,5 miljard wordt geschat. Om al deze monden te voeden, gaat de vernietiging van natuur en milieu door. Het zou beter zijn voor iedereen, en vooral voor het ecosysteem van de Aarde, als mensen in de ontwikkelde wereld minder en gezonder zouden eten, met minder calorieën en minder junkfood.
Waarom eet en drink jij vaak meer dan je lichaam nodig heeft? Heb je daar de laatste maanden over nagedacht? Kun jij vier redenen identificeren die voor jou persoonlijk van toepassing zijn?
Gewoontes
Mensen zijn gewoontedieren, en het is vaak erg lastig om onze gewoonten te veranderen, zelfs als we weten dat ze slecht voor ons zijn. Misschien hebben we als kind al geleerd om ons bord leeg te eten, of werden we getroost met zoetigheid als we verdrietig waren. Vaak komt er weinig terecht van de goede voornemens die we aan het begin van het jaar maken en vallen we snel terug in onze oude patronen.
Genen
Onze evolutie heeft ervoor gezorgd dat we geprogrammeerd zijn om te hamsteren en te bunkeren in tijden van overvloed, om een buffertje op te bouwen bij schaarste. In de oertijd was het beter om je helemaal vol te eten als er een groot beest geslacht was of als er vruchten rijp waren, omdat er geen koelkasten waren en roofdieren altijd op de loer lagen. Ook in een tijd zonder centrale verwarming of geboortebeperking, waarin je met pijl en boog achter je eten aan moest rennen of eindeloos karige worteltjes moest uitspitten, had je veel extra energie nodig. Het is dan ook niet vreemd dat het nu misgaat, nu er altijd en overal voedsel beschikbaar is terwijl we bijna de hele dag stilzitten in een verwarmde ruimte. Zelfs wilde apen die voedsel stelen van picknickende mensen lijken te kiezen voor zoete en vette snacks boven gezonde snacks, als ze de keuze hebben. Overmatig eten zit dus in onze genen.
Aanvoelen
Misschien herken je het wel: je denkt dat je honger hebt, maar na het eten voel je je niet verzadigd. Dat kan komen doordat het probleem niet ‘honger’ was, maar iets anders. Hierdoor blijft het onbevredigde gevoel bestaan en gaan we mogelijk nog meer eten. Naast psychische factoren, zoals verveling of verdriet, is er ook een verband tussen het eten van suikers en het ervaren van honger. Suiker kan namelijk zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel gevolgd door een dal, wat ons lichaam als ‘honger’ kan interpreteren. Het is belangrijk om naar ons lichaam te blijven luisteren en te kiezen voor voedzaam voedsel in plaats van lege calorieën zoals junkfood en frisdrank.
Verslaving
Een uiteraard wordt eten de laatste jaren verslavend gemaakt. Denk aan onnodige suikers in het eten dat een zoete smaak achterlaat en ons doet snaken naar meer. Ook grijpen wij vaak nog naar de snelle hap zoals fast food. Het leven gaat op een hoog tempo door en daar gaan wij als mensen maar al te graag in mee. Dat zorgt er dan ook weer voor dat er soms te weinig aandacht wordt besteed aan het zelf koken.