Home » Blog » Wat is parboiled rijst

Wat is parboiled rijst

by admin
parboiled rijst

Parboiled rijst is een type rijst dat is voorgekookt voordat het wordt gepeld en gepolijst. Het woord “parboiled” komt van “partial boiled” (gedeeltelijk gekookt), omdat de rijst tijdens het verwerkingsproces gedeeltelijk is gekookt. In tegenstelling tot witte rijst wordt voorgekookt rijst gestoomd voordat het wordt gepolijst, waardoor het rijke voedingsstoffen en een gouden kleur heeft.

Parboiled rijst, ook wel bekend als voorgekookte rijst, is een type rijst dat in toenemende mate populair wordt in de keukens over de hele wereld. Deze rijst is voorgekookt en ondergaat een speciaal verwerkingsproces, waardoor het rijstkorreltje meer voedingsstoffen en een stevigere textuur heeft dan gewone witte rijst. In dit artikel gaan we dieper in op wat parboiled rijst is, hoe het wordt geproduceerd en de voordelen van het eten van voorgekookt rijst.

Hoe wordt parboiled rijst geproduceerd?

Het wordt geproduceerd door het volgen van een speciaal proces dat de voedingsstoffen en de textuur van de rijstkorrel behoudt. Hieronder staan de belangrijkste stappen in het proces van de productie van voorgekookt rijst:

Stomen

De rijstkorrels worden eerst gedrenkt in water en vervolgens gestoomd. Het stomen van de rijstkorrels zorgt ervoor dat de voedingsstoffen van de zemelen en kiemen in de korrel blijven, in tegenstelling tot witte rijst waarbij de zemelen en kiemen worden verwijderd.

Drogen

Na het stomen worden de rijstkorrels gedroogd. Dit helpt om de rijstkorrels te verstevigen en maakt het gemakkelijker om de korrels van de zemelen te scheiden.

Ontvliesing

Na het drogen worden de rijstkorrels ontdaan van hun zemelen en vliesjes. Dit proces wordt meestal uitgevoerd door de rijstkorrels in een molen te verwerken.

Polijsten

De laatste stap in het proces is het polijsten van de rijstkorrels om de buitenste laag van de rijst te verwijderen. Dit helpt om de rijstkorrels er gladder en witter uit te laten zien.

voorgekookt rijst

Wat zijn de voordelen van parboiled rijst?

Parboiled rijst heeft verschillende voordelen ten opzichte van witte rijst. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

Behoudt voedingsstoffen

Tijdens het stoomproces blijven de meeste voedingsstoffen in de rijstkorrel behouden. Dit betekent dat voorgekookt rijst meer voedingsstoffen bevat dan gewone witte rijst.

Langere houdbaarheid

Door het stoomproces en het drogen van de rijstkorrels heeft voorgekookt rijst een langere houdbaarheid.

Stevigere textuur

De stoombehandeling die parboiled rijst ondergaat, zorgt ervoor dat de rijstkorrels steviger worden. Dit betekent dat de rijst minder snel kapot kookt en dat de korrels beter hun vorm behouden.

Minder plakkerig

Het is minder plakkerig dan gewone witte rijst. Dit komt omdat tijdens het stomen de buitenste laag van de rijstkorrel wordt versterkt, waardoor de rijst minder snel aan elkaar plakt.

Snellere kooktijd

Het heeft een kortere kooktijd dan gewone witte rijst. Dit komt omdat de rijstkorrels al gedeeltelijk gekookt zijn tijdens het stoomproces. Hierdoor hoeft de rijst minder lang te koken en kan het sneller worden bereid.

Geschikt voor verschillende gerechten

Het is geschikt voor een breed scala aan gerechten. Het kan worden gebruikt in rijstgerechten zoals pilaf, risotto en paella, maar kan ook worden gebruikt als bijgerecht bij vlees, vis, groenten en salades.

Parboiled rijst in de keuken

Het kan op dezelfde manier worden bereid als gewone witte rijst. Hieronder vind je enkele tips voor het koken van voorgekookt rijst:

Hoeveelheid water

Bij het koken van parboiled rijst is de verhouding tussen rijst en water anders dan bij gewone witte rijst. Gebruik 1 1/2 kopjes water per kopje rijst in plaats van de gebruikelijke 2 kopjes water per kopje rijst. Dit komt omdat parboiled rijst minder vocht opneemt dan gewone rijst. Het is immers al voorgekookt.

Spoelen

Voor het koken van parboiled rijst is het belangrijk om de rijst eerst goed af te spoelen onder koud stromend water. Hierdoor worden eventuele resten van stof en vuil verwijderd en wordt de rijst gelijkmatig gekookt.

Kooktijd

Het heeft een kortere kooktijd dan gewone rijst. De kooktijd van parboiled rijst bedraagt ongeveer 15-20 minuten. Zorg ervoor dat je de rijst goed in de gaten houdt tijdens het koken om te voorkomen dat het te zacht wordt.

Conclusie

Parboiled rijst is een type rijst dat steeds populairder wordt in de keukens over de hele wereld. Deze rijst heeft verschillende voordelen ten opzichte van gewone witte rijst, waaronder het behoud van voedingsstoffen, een stevige textuur en een kortere kooktijd. Parboiled rijst kan op dezelfde manier worden bereid als gewone rijst en is geschikt voor een breed scala aan gerechten. Door het toevoegen van parboiled rijst aan jouw dieet, kun je genieten van de voedingsvoordelen en de heerlijke smaak van deze unieke rijstsoort.

You may also like