Home » Blog » Fascinerende feiten over voeding

Fascinerende feiten over voeding

by admin
Fascinerende feiten over voeding

Voeding is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, maar er zijn veel fascinerende feiten over voeding die veel mensen niet weten.

Een roes door nootmuskaat

Wanneer je dit leest, kan het wellicht voor gefronste wenkbrauwen zorgen, maar te veel nootmuskaat consumeren kan daadwerkelijk leiden tot een roes. Hoewel de meeste mensen aangeven dat de effecten onplezierig zijn. Slechts 5 tot 10 gram is voldoende om sterke effecten te ervaren. Dit lijkt misschien niet veel, maar het in zijn geheel consumeren kan een uitdaging zijn. Het duurt tussen de twee en vijf uur voordat je iets merkt en het high-gevoel kan wel tot twee dagen aanhouden. Te veel nootmuskaat kan leiden tot overgeven, een verhoogde hartslag en misselijkheid. Bij overdosering (10 gram) kunnen zelfs hallucinaties optreden. Net als bij overmatig alcoholgebruik kan de volgende dag een kater optreden. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen onbewust te veel nootmuskaat hebben geconsumeerd en hiervoor moesten worden opgenomen. Het is dus belangrijk om op te letten met nootmuskaat!

De smaak van mensenvlees

De gedachte alleen al is angstaanjagend en ronduit weerzinwekkend. Desalniettemin was kannibalisme in het verleden op elk werelddeel aanwezig. Tegenwoordig vindt het vooral nog plaats in Afrika en Nieuw-Guinea. William Buehler Seabrook beschreef uitgebreid zijn eigen ervaringen in Afrika en vergeleek het mensenvlees qua structuur en uiterlijk met rundvlees, maar dan minder rood. Als het vlees wordt gebakken, zou het lijken op kalfsvlees: zeer mals en zonder de sterke nasmaak die varkensvlees vaak heeft. De Japanner Issei Sagawa deelde zijn eigen ervaringen na het vermoorden van een Nederlandse studente en het rauw eten van delen van haar lichaam. Volgens hem was het vlees “zo zacht als tonijn” en smolt het op zijn tong.

Pizza Margherita heeft een koninklijke afkomst

Lang geleden was pizza een eenvoudig gerecht voor de minder bedeelden in Italië. Op een dag brachten koning Umberto I en zijn charmante echtgenote Margherita een bezoek aan het prachtige Napels. Na het proeven van een pizza bij pizzeria Brandi was Margherita helemaal verkocht, vooral de pizza met tomaat, mozzarella en basilicum. Bij terugkomst in het paleis stuurde de koningin een bedankbriefje naar de kok Esposito, die enorm trots was en de pizza naar haar vernoemde. Tot op de dag van vandaag hangt er in pizzeria Brandi nog steeds een kopie van die brief. Dit is het verhaal, maar het feit dat de kleuren rood, wit en groen overeenkomen met de Italiaanse vlag, speelt mogelijk ook een rol in de populariteit van de pizza Margherita.

pizza margharita

You may also like